Historia waty cukrowej

Zapraszamy do naszego sklepu z watą cukrową, która doskonale urozmaici stół z przekąskami na każdą okazję.

 Nasza wata cukrowa posłuży na:

  • urodziny dziecka lub dorosłego
  • prezenty dla gości weselnych
  • imprezy firmowe
  • wspominanie młodych lat ze znajomymi
  • imieniny cioci
  • parapetówka
  • i inne imprezy okolicznościowe
  • oraz prezenty na każdą okazję

Zapraszamy do smakowania kolorów!

W ofercie:

  • wata cukrowa niebieska,
  • brązowa wata cukrowa,
  • biała wata cukrowa,
  • różowa wata cukrowa,
  • żółta wata cukrowa,
  • pomarańczowa wata cukrowa,
  • fioletowa wata cukrowa,
  • zielona wata cukrowa.

Wata cukrowa – do wyboru wiele smaków, dla każdego coś słodkiego!

Oprócz kubeczków w ofercie mamy też specjalne stoiska do waty cukrowej i popcornu, unikatowe wózki rowerowe. Do wyboru także 3 pakiety, które znajdziesz na naszej stronie. Wata cukrowa zadowoli nie tylko podniebienie dziecka, ale także dorosłego.

a w przyszłości jeszcze więcej kolorów do wyboru!

Wata cukrowa jest obecnie popularna na całym świecie. Jak do tego doszło? Przyjrzyjmy się jej pochodzeniu oraz temu w jakich warunkach jest wyrabiana.

Wata cukrowa – jak powstaje?

Wata cukrowa to nitki cukru nawinięte na patyczek. Uzyskuje się je roztapiając cukier do płynnej postaci w odpowiedniej maszynie. Po  wprawieniu w wir ażurowego bębna maszyny, krople roztopionego cukru wydostają się na zewnątrz i bardzo szybko tężeją w powietrzu, tworząc cienkie niteczki, które wychwytywane są przez zanurzony w bębnie patyczek. Nitki przeistaczają się w okrągły twór, który może przypominać poduszkę. Przy wcześniejszym dodaniu barwników spożywczych watę można zabarwić.

Historia waty cukrowej

Machina do produkcji waty cukrowej została stworzone przez Amerykanina Williama Morrisona i Johna Whartona pod koniec XIX wieku. Początkowo nazywała się Fairy Floss, potem „wróżką”, zaś kilkadziesiąt lat później zadebiutowali ze swoim nowym produktem na Wystawie Światowej w Saint Louis, gdzie sprzedali około 70 tysięcy pojemników waty cukrowej. Thomas Patton był osobą, która rozpowszechniła na świecie sprzedaż waty w towarzystwie cyrkowych występów.

Obecnie wata rozpoznawalna jest jako „cotton candy”, „candyfloss” lub „candy”.

Następnym propagatorem candy został Thomas Patton. To on spopularyzował „cotton candy” podczas cyrkowych występów, zdobywając przy tym uznanie najmłodszych.

W latach 70-tych opracowano automatyczną maszynę do wytwarzania, a także paczkowania cotton candy, co pozwoliło na masową produkcję słodyczy. Dziś wata cukrowa pojawia się w każdym wesołym miasteczku, a są i tacy odważni co próbują ją robić w domu! 😉

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *